Yasal Bilgiler
10.02.2017 Tarihli Sermaye Piyasası Kurulu Basın Duyurusu İçin tıklayınız.
Pay Piyasasında kapanış seansı, kapanış fiyatından işlemler ve tek fiyattan işlemler uygulamaları 2 Mart 2012 tarihinden itibaren devreye alınmıştır.
Kapanış seansı, normal seans sürecinden kalan -kotasyon hariç- tüm emirlerin aktarılması suretiyle, belirlenmiş zaman dilimi boyunca yeni emirlerin de herhangi bir eşleşme yapılmaksızın Sistem’e kabul edildiği ve bu süre sonunda en yüksek miktarda işlemin gerçekleşmesini sağlayan tek bir fiyat seviyesinin (Kapanış Seansı Fiyatı) hesaplanarak, tüm işlemlerin bu fiyat seviyesinden gerçekleştirildiği, tek fiyat yöntemiyle çalışan özel bir seans uygulamasıdır.
Borsa yatırım fonları, varantlar, sertifikalar ile temerrüt ve rüçhan hakkı kuponu işlem sıraları kapanış seansına dahil değildir.
Kapanış seansı aşamalarının süreleri ve saatleri aşağıdadır:
» Emir aktarım aşaması – (3 dakika, 17:30 – 17:33)
» Emir toplama aşaması – (3 dakika, 17:33 – 17:36)
» Fiyat belirleme ve kapanış seansı işlemleri aşaması – (2 dakika, 17:36 – 17:38)
» Kapanış fiyatından/ tek fiyattan işlemler aşaması – (2 dakika, 17:38 – 17:40)
Emir Aktarım Aşaması (17:30 – 17:33): Sürekli müzayede ve piyasa yapıcılı sürekli müzayede yöntemleri ile işlem gören menkul kıymetlerde Sistem’de işlem görmeden bekleyen (pasif) emirlerin kapanış seansında yer almalarının sağlanması amacıyla emir aktarımının yapıldığı ve kapanış seansında geçerli olan fiyat marjlarının hesaplandığı 3 dakikalık süreçtir. Bu süreçte, ilgili tüm menkul kıymetlerde kotasyon emirleri dışındaki bekleyen tüm emirlerin kapanış seansına aktarımı yapılmakta, kapanış seansında geçerli olacak fiyat marjları hesaplanmaktadır. Konuya ilişkin olarak yapılmış düzenleme ( Genelge No: 388) uyarınca, kapanış seansında bir menkul kıymete girilecek emirlerin fiyatları menkul kıymette gerçekleşen son normal emir işlem fiyatının +/- %3’ünden daha farklı olamaz .
Sistem tarafından yürütülen emir aktarım süreci boyunca emir girilemez, bekleyen emirler değiştirilemez, bölünemez, iptal edilemez. .
Emir Toplama Aşaması (17:33 – 17:36): Sürekli müzayede ve piyasa yapıcılı sürekli müzayede yöntemiyle işlem gören kıymetlerde bekleyen (pasif) emirlere ilaveten, kapanış seansında fiyat belirlemeye yönelik olarak yeni alış ve satış emirlerinin Sistem’e iletildiği ancak emirlerin eşleştirilmediği aşamadır. .
3 dakikalık süre boyunca kapanış seansı için emir toplanmakta, iletilmiş emirler mevcut kurallar dahilinde değiştirilebilmekte, bölünebilmekte ya da iptal edilebilmektedir. .
Bu süreçte Kapanış Fiyatlı Emirler (KAFE) de Sistem’e iletilebilmektedir. KAFE emirleri, belirlenen kapanış fiyatından işlem görmek üzere Sisteme fiyatsız, sadece miktar bilgisi girilerek gönderilen maksimum lot miktarı sınırlarına uygun alış ya da satış emirleridir. İşlem görmeyen KAFE’ler kapanış seansı işlemleri aşamasında iptal edilir ve kapanış fiyatından işlemler aşamasına aktarılmazlar. .
Kapanış Fiyatı Belirleme ve Kapanış Seansı İşlemleri Aşaması (17:36 – 17:38): Bu aşamada, kapanış seansında emir toplanmış olan işlem sıralarında kapanış fiyatı belirlenmekte ve sonrasında belirlenen kapanış fiyatından işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli müzayededen aktarılmış emirler ile kapanış seansının emir toplama sürecinde Sistem’e iletilmiş fiyatlı emirler ve KAFE emirleri, belirlenen kapanış seansı fiyatından eşleştirilmektedir. Belirlenen kapanış seansı fiyatı, ilgili işlem sırasının kapanış fiyatıdır. .
Bu aşamada yeni emir girişi yapılamamakta, bekleyen emirler değiştirilememekte, bölünememekte, iptal edilememektedir. Gerçekleşen işlemler ve kapanış seansı fiyatları, gerek temsilci ekranlarından gerekse veri yayın kuruluşları ekranlarından izlenebilmektedir.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (17:38 – 17:40): Kapanış seansında belirlenmiş olan fiyat ile sınırlı olarak Sistem’e yeni emirlerin girilebildiği ve girilen yeni emirlerin Sistem’de kapanış seansında işlem görmediği için bu aşamaya aktarılmış kapanış seansı fiyatından beklemekte olan pasif emirlerle veya bu aşamada girilen emirlerle öncelik kuralları çerçevesinde karşılaşarak işlemlerin gerçekleştirildiği son aşamadır.
2 dakika sürmekte olan bu aşamada, sadece kapanış seansında işlem görmüş olan kıymetlere emir girilebilmektedir. Sistem’e girilebilecek yeni alış ve satış emirleri sadece belirlenmiş kapanış fiyatından olabilmekte ve aynı fiyattaki bir pasif emir ile karşılaşması halinde öncelik sırasına göre işleme dönüşmekte, işlem görmemesi halinde öncelik kuralları çerçevesinde pasif emir olarak beklemektedir.
Bu aşamada girilen emirler bölünemez, fiyatları değiştirilemez, ancak miktarları artırılıp azaltılabilir veya iptal edilebilir.
B- Tek Fiyattan İşlemler (17:38 – 17:40)
Tek fiyat yöntemiyle işlem görmekte olan menkul kıymetlerde, 2. seansın sürekli müzayede bölümünde yapılan 2. tek fiyat belirleme aşaması sonrasında, bu aşamada belirlenen fiyat seviyesinden işlem görmediği için kalan emirlerle tek fiyattan işlemler süreci boyunca sadece belirlenen bu fiyat seviyesinden Sistem’e girilecek emirlerin karşılaşarak işlemlerin belirlenmiş olan sabit fiyattan gerçekleştirildiği seans aşamasıdır. .
Pay Piyasası pazarlarında ve Serbest İşlem Platformunda tek fiyat yöntemi ile işlem görmekte olan menkul kıymetlerde, sadece ikinci seansın son bölümünde, 2. tek fiyat belirleme aşaması sonrasında uygulanmaktadır. .
Birinci seansta uygulanan tek fiyat işlem yönteminde ve saatlerinde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.
Uygulama aşamalarının süreleri ve saatleri aşağıdadır:
» Tek fiyat belirleme ve tek fiyat seansı işlemleri aşaması – (3 dakika, 17:30-17:33)
» Tek fiyattan işlemler aşaması – (2 dakika, 17:38 - 17:40)
Tek Fiyat Belirleme ve Tek Fiyat Seansı İşlemleri Aşaması (17:30 – 17:33): Tek fiyat yöntemiyle işlem gören kıymetlerde Sistem’e iletilmiş olan emirler bu aşamada eşleştirilerek tek fiyat belirlenmektedir. Belirlenen fiyattan işlemlerin gerçekleştirilmesinden sonra, seansın son bölümü olan tek fiyattan işlemler aşamasına kadar tek fiyat yöntemi ile işlem gören kıymetlere emir iletilememekte, bekleyen pasif emirlerde ise herhangi bir değişiklik, bölme ya da iptal yapılamamaktadır.
3 dakikalık süre zarfında yapılacak kopyalama ve diğer teknik işlemler 17:33’te sona ermekte, saat 17:38’de tek fiyattan işlemler aşaması başlamaktadır.
Tek fiyattan işlemler aşaması (17:38 – 17:40): İkinci seansın 2. tek fiyat aşamasında belirlenmiş olan tek fiyat ile sınırlı olarak Sistem’e iletilebilen yeni alış ve satış emirlerinin Sistem’de bu fiyattan beklemekte olan (pasif) emirlerle veya bu aşamada girilen yeni emirlerle öncelik kuralları çerçevesinde karşılaşarak, işlemlerin belirlenmiş olan bu fiyat seviyesinden gerçekleştirildiği son aşamadır.
2 dakika sürmekte olan bu aşamada, sadece seansın tek fiyat belirleme aşamasında işlem görmüş olan menkul kıymetlere emir girilebilmektedir. Sistem’e girilebilen limit fiyatlı yeni alış ve satış emirleri sadece belirlenmiş tek fiyattan olabilmekte ve bir pasif emir ile karşılaşması halinde öncelik sırasına göre işleme dönüşmekte, karşılaşmazsa pasif olarak beklemektedir.
C- Diğer Değişiklikler
» İkinci seansın açılıştaki emir toplama süresi, kapanış seansı uygulamasının devreye alınmasından itibaren 5 dakika kısaltılmak suretiyle 15 dakikadan 10 dakikaya indirilmiştir.
» Kapanış seansının devreye alınması ile birlikte 385 sayılı Genelgemizde ayrıntılı olarak düzenlenmiş olan Açılış Fiyatlı Emirler (AFE) de açılış seansına fiyatsız emir iletimi imkanını sağlamak üzere devreye alınmıştır.
» Varantlar ve borsa yatırım fonlarında ikinci seansta işlemler, sürekli müzayede bölümünün bitimi olan 17:30’da sona ermekte ve ilgili kıymetlerin sırasında gerçekleşen son işlemin fiyatı, kapanış fiyatı olmaktadır.
» Açılış seansı kapsamında yer alan borsa yatırım fonları, kapanış seansı uygulamasının devreye alınması ile birlikte birinci ve ikinci seansta açılış seansı kapsamından çıkarılmış olup, sadece sürekli müzayede bölümünde piyasa yapıcılı olarak işlem görebilmektedir. Bu menkul kıymetlerde otomatik ilk kotasyon uygulama esasları mevcut durumda olduğu gibi devam etmektedir.
» Özel emirler eşlendikleri anda otomatik olarak işleme dönüşmektedir.
» Borsa İstanbul Otomatik Sıra Durdurma Sistemi tarafından sürekli müzayede ve piyasa yapıcılı sürekli müzayede yöntemine tabi pay sıralarında saat 17:15’ten sonra yapılacak durdurmalarda, durdurulan payın sırası kapanış seansı başlangıcına kadar kapalı kalmakta, kapanış seansı sürecinde işleme açılmaktadır.
Söz konusu düzenlemelerin tamamı Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) için de geçerlidir.
Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nda (TEFDP) işlemler başlıyor.
Sermaye Piyasası Kurulu III-52.1 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 15. maddesine dayanılarak İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. tarafından uygulama esasları belirlenen Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFDP) 9 Ocak 15 tarihinde faaliyete geçecektir.
Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu Türkiye’deki tüm yatırım fonu dağıtım platformunu tek bir terminalde birleştiren bir alım satım sistemidir.
09 Ocak 2015 tarihinden itibaren, yatırm fonu katılma paylarının (Özel Fon, Serbest Fon, Gayrimenkul Yatırım Fonları, Girişim Sermayesi Yatırım Fonları, Garantili fon ve Anapara Korumalı Fonlar hariç olmak üzere) alım-satımı TEFDP üzerinden gerçekleşecektir. TEFDP’ na üye tüm yatırım fonlarına ait içtüzüklere ve izahnamelere www.kap.gov.tr adresinden ulaşılabilecektir.
9 Ocak 2015 tarihinde yatırım fonu platformunun hayata geçmesi ile;
Platform üzerinden gerçekleştirilecek işlemler için platformun belirlediği saatler aşağıdaki gibi olup;
Aynı gün valörlü fon işlemleri için iş günlerinde | : | 08:45-13:30, |
Yarım günlerde | : | 08:45-11:30; |
İleri valörlü fon işlemleri için işgünlerinde | : | 08:45-17:30, |
Yarım günlerde | : | 08:45-12:30 olarak belirlenmiş olup, işlem yapmakta olduğunuz kurumun yatırım fonu kuralları çerçevesinde alınacaktır. |
Talep ettiğiniz fonun kısıt bilgileri konusunda Genel Müdürlük ve Şubelerimizden işlemlerin başlamasını takiben bilgi alabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bilgi ve alım satım talepleri için: 0212 370 22 22
Detaylı Bilgi : http://www.spk.gov.tr
Elektronik ortamda emir iletiminde kullanılan işlem platformları; online işlem merkezi, BIST pay senedi ve VIOP işlemleri için veri yayın ekranları ile mobil uygulamalar ve Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri için Meta Trader 4’dür.
1.- Emir iletiminin kesintiye uğraması durumunda alternatif işlem yöntemleri, merkez ve merkez dışı örgütlerin aranarak telefonla emir iletilmesi veya veri yayın ekranlarından emir iletimidir.
2.- Veri yayın ekranlarında ise müşterilerin emir ve hesap işlemlerinin tamamı, müşteri bilgisayarı ile kurumumuzun sunucu sistemleri arasında gerçekleşmektedir.
3.- Müşterinin işlem bilgileri veri yayın kuruluşu sunucu sistemleri aracılığıyla değil, doğrudan iletilmektedir.
4.- Bir kullanıcının işlem yapma yetkisi, izinleri ve limitleri daima kurumumuzun sunucularında tanımlanmaktadır.
5.-Tüm işlemlerde istek sunucuya iletilmeden önce müşteri onayı alınmaktadır. Müşterilerimiz tercihe göre, onay aşamasını işlem platformu ayarlarından kapatabilmektedir. Bu işlemlerin tamamında “varsayılan” olarak müşteri onayı zorunlu tutulmaktadır.
6.- Sunucu yazılımları ve web servisleri ile yapılan haberleşmede SSL sertifikası kullanılmaktadır.
7.- Şifre bilgileri, cihazın saklama alanlarında (hard disk – SD bellek vb.) saklanmamaktadır.
8.- Müşteri cihazları ile sunucu arasında yapılan haberleşmede, şifre bilgisi MD% algoritmasından geçirildikten sonra iletilmektedir. Memory Dump vb. yöntemlerle şifreyi geri oluşturmak mümkün değildir.
9.- Kullanıcıların yaptığı işlemlerin log kayıtları zaman damgası ile arşivlenmektedir.
10.-Kullanıcı bilgisayarında saklanan log dosyalarının kapsamını sınırlandırabilmektedir. Sisteme girilen emirlerin log kayıtları, ayrı bir şifreli formatta saklanmaktadır.
İşlem terminallerine ilişkin programların kılavuzları yayınlanmakta, müşteri eğitimleri doğrudan yetkili personel tarafından verilmektedir.
Kaldıraçlı alım satım işlemleri için Meta Trader 4 işlem platformu kullanılmaktadır.
11.- Müşterilerin emir iletimi ve tüm hesap hareketlerini görüntülemek için kullandıkları işlem platformunun güvenliği SSL sertifikası ile sağlanmaktadır.
12.- Müşterilerin işlem platformuna giriş yaptığı kullanıcı adı ve şifreler elektronik ortamda SMS ile gönderilmektedir. Kullanıcı şifre değişikliği istediği zaman yapabilmektedir.
13.- Online İşlemlere şifre ve parola ile giriş yapılırken güvenlik amaçlı sanal klavye kullanılması tavsiye edilir.
14.- Şifreler veri tabanımızda kriptolu olarak saklanmaktadır.
15.- Yatırımcıların, kullandıkları cihazlardaki bilgilerinin istenmeyen kişilerin eline geçmesini engellemek için kötü amaçlı yazılımlara karşı önlem almaları gerekmektedir.
16.- Yatırımcı şifreleri hiçbir koşulla Alan Yatırım personeli dahil kimse ile paylaşılmamalıdır. Genel kullanıma açık, Internet cafe, otel vb. yerlerde bulunan bilgisayarlardan finansal işlem yapılması genel olarak güvenlik sorununa sebebiyet verebilir.
17.- Yasal mevzuat gereği, acil ve beklenmedik durum planı kapsamında kaldıraçlı alım satım işlemlerindeki tüm süreçleri yerine getiren sunucularımız aktif-aktif mimari ile çalışmaktadır.
18.- Aktif sunucuya erişimde kesinti yaşanması durumunda aktif –aktif mimarisinde bulunan yedek sunucu otomatik olarak devreye girmektedir.
19.- Kaldıraçlı alım satım işlemlerinde işlem platformu; Windows, IOS ve Android işletim sistemlerini desteklemektedir. Yazılım güncellemeleri otomatik olarak tek merkezden müşterilere iletilmektedir.
20.- Müşterilerimizin işlem platformlarında yaşayabilecekleri teknik aksaklıklar olması durumunda, alternatif yöntem olarak telefon yoluyla, yetkili müşteri temsilcilerine ulaşılması ve gerekli kimlik teyitlerinden sonra emir iletimlerini gerçekleştirmeleri mümkün olacaktır.
Sanal Klavye Güvenliği: Online giriş bölümünün kullanımı esnasında kişisel bilgisayarların klavyesine yönelik “Key Logger” isimli çeşitli kötü amaçlı yazılımlara ait riskler bulunmaktadır. Bu tür kötü amaçlı yazılımlar müşterilerin kendi klavyelerinde yazdığı kişisel şifreleri hafızasında tutarak şifre güvenliğini ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle, Alan Menkul Değerler A.Ş şifre girişlerini üst düzeyde güvenlik altına almak amacıyla “Sanal Klavye” uygulamasını tercih olarak müşterilerine sunmaktadır.
Şifre Güvenliği: Müşterilerimiz tarafından kullanılan online işlem merkezinde, iki aşamalı şifre güvenliği uygulanmaktadır. Müşteri kendi tercihi ile giriş ve onay şifrelerini farklılaştırarak dilediği zaman değiştirebilir. Aynı zamanda müşterilerimize elektronik ortamda şifre tahsisi söz konusu olmadığı gibi, şifre değişikliği ve bloke durumunda, müşteriye yetkili kullanıcı tarafından tahsis edilen geçici şifrenin ilk kullanımda değiştirilmesi zorunludur. Şifre değişiklikleri dahil tüm şifre tahsislerinde, müşteri şifresini yetkili personel dahil hiç kimse görememektedir.
ALAN Yatırım, tüm müşterilerini ilgili tebliğ hükümleri doğrultusunda profesyonel veya genel müşteri olarak sınıflandırmış olup; bu döküman, söz konusu sınıflandırmaya ilişkin müşteriye bilgi vermek üzere hazırlanmıştır.
2. TANIMLAR
Şirket: ALAN Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’yi,
Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,
Finansal Varlıklar: Sermaye piyasası araçları, para piyasası araç ve işlemleri, nakit, döviz, mevduat, katılma hesabı ile Kurulca uygun görülen diğer varlık ve işlemleri,
Kolektif Yatırım Kuruluşları: Yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarını,
Özsermaye: Kurulun aracı kurumların sermayeleri ve sermaye yeterliliği ile ilgili düzenlemeleri uyarınca hesaplanan özsermayeyi,
Profesyonel ve genel müşteri: Kurulun yatırım kuruluşlarının kuruluş ve faaliyet esaslarına ilişkin düzenlemelerinde tanımlanan profesyonel ve genel müşterileri,
Sermaye Piyasası Araçları: Menkul kıymetler ve türev araçlar ile yatırım sözleşmeleri de dahil olmak üzere Kurulca bu kapsamda olduğu belirlenen diğer sermaye piyasası araçlarını
ifade eder.
3. ŞİRKETİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Şirket,
a) Herhangi bir faaliyet ya da hizmet sunmadan önce profesyonel müşterilerini, yararlanamayacakları mevzuat hükümleri hakkında yazılı olarak bilgilendirmekle,
b) Müşterinin, profesyonel müşteri olarak dikkate alınmak istemediği ve bu talebini yazılı olarak ilettiği durumlarda, bu talebi dikkate almakla,
yükümlüdür.
4. MÜŞTERİNİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Müşteri;
a) Tabi olduğu sınıflandırmayı etkileyebilecek bir durum ortaya çıktığında söz konusu hususu Şirket’e bildirmekle,
b) Verilen bilgilerin doğruluğundan ve gerektiğinde güncellenmesinden,
c) Profesyonel müşteri olarak dikkate alınmak istemezse, bu talebini yazılı olarak Şirket’e iletmekle,
Yükümlüdür ve müşterilerin yer aldıkları sınıfı değiştirme hakları vardır.
5. PROFESYONEL MÜŞTERİ VE GENEL MÜŞTERİ SINIFLANDIRMASI
5.1. PROFESYONEL MÜŞTERİ
Profesyonel müşteri, kendi yatırım kararlarını verebilecek ve üstlendiği riskleri değerlendirebilecek tecrübe, bilgi ve uzmanlığa sahip müşteriyi ifade eder. Bir müşterinin, “profesyonel müşteri” olarak dikkate alınabilmesi için aşağıdaki kuruluşlardan biri olması ya da sayılan nitelikleri haiz olması gerekir:
a) Aracı kurumlar, bankalar, portföy yönetim şirketleri, kolektif yatırım kuruluşları, emeklilik yatırım fonları, sigorta şirketleri, ipotek finansman kuruluşları, varlık yönetim şirketleri ile bunlara muadil yurt dışında yerleşik kuruluşlar.
b) Emekli ve yardım sandıkları, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi uyarınca kurulmuş olan sandıklar.
c) Kamu kurum ve kuruluşları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası kuruluşlar.
d) Nitelikleri itibarıyla bu kurumlara benzer olduğu Kurulca kabul edilebilecek diğer kuruluşlar.
e) Aktif toplamının 50.000.000 Türk Lirası, yıllık net hâsılatının 90.000.000 Türk Lirası, özsermayesinin 5.000.000 Türk Lirasının üzerinde olması kıstaslarından en az ikisini taşıyan kuruluşlar. (Gerekli görülmesi halinde, tutarlar Kurul tarafından değiştirilebilir)
f) Aşağıda detayları verilen çerçevde talebe dayalı olarak profesyonel kabul edilen müşteriler
5.2. GENEL MÜŞTERİ
Profesyonel müşteri tanımı kapsamına girmeyen müşteriler “genel müşteri” kabul edilir.
5.3. TALEBE DAYALI OLARAK PROFESYONEL MÜŞTERİ KABUL EDİLECEK MÜŞTERİLER
Genel müşterilerden aşağıdaki nitelikleri haiz olanlar, yazılı olarak talep etmeleri ve aşağıdaki şartlardan en az ikisini sağladıklarını tevsik etmeleri durumunda, sunulabilecek hizmet ve faaliyetlerden profesyonel müşteri sıfatıyla yararlanabilir.
Bir müşterinin profesyonel müşteri olarak kabul edilebilmesi için, aşağıdaki şartlardan en az ikisini sağlaması gerekir: (Belirtilen tutarlar Kurul tarafından değiştirilebilir)
a) İşlem yapılması talep edilen piyasalarda, son 1 yıl içinde, her 3 aylık dönemde en az 500.000 Türk Lirası hacminde ve en az 10 adet işlem gerçekleştirmiş olmaları.
b) Nakit mevduatlarının ve sahip olduğu sermaye piyasası araçlarının da dâhil olduğu finansal varlıkları toplamının 1.000.000 Türk Lirası tutarını aşması.
Kurulun ilgili düzenlemelerinde yer alan nitelikli yatırımcı tanımı kapsamında, talebe dayalı olarak profesyonel kabul edilecek müşterilerin belirlenmesinde, yukarıdaki şartı sağlayanlar nitelikli yatırımcı olarak kabul edilir.
c) Finans alanında üst düzey yönetici pozisyonlarından birinde en az 2 yıl görev yapmış olması veya sermaye piyasası alanında en az 5 yıl ihtisas personeli olarak çalışmış olması veya Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı veya Türev Araçlar Lisansına sahip olması.
5.4. PROFESYONEL MÜŞTERILERIN YARARLANAMAYACAKLARI MEVZUAT HÜKÜMLERI:
Yatırım Kuruluşları Tebliği’nin 31 inci maddesinin ikinci fıkrasında ifade edilen,
profesyonel müşterilerin yararlanamayacakları mevzuat hükümlerine aşağıda yer verilmiştir:
1. Yazılı onay alınması kaydıyla saklamadaki varlıklarına ilişkin mutabakat alınması zorunlu değildir: Yatırım Hizmetleri Tebliği’nin “müşteri ile saklamacı kuruluş arasında mutabakat” başlıklı 68 inci maddesinin birinci fıkrasına göre saklama hizmeti sunulan müşteriler ile saklamaya yetkili yatırım kuruluşunun iç kontrolden sorumlu birimi veya personeli tarafından müşteriye ait sermaye piyasası araçları ve nakde ilişkin her takvim yılında en az 1 defa yazılı veya elektronik ortamda mutabakat sağlanması zorunludur. Aynı maddenin ikinci fıkrası uyarınca profesyonel müşterilerden yazılı onay alınması durumunda birinci fıkrada yer alan mutabakatın yapılması zorunlu değildir.
2. Sözleşme yapılması kaydıyla saklama hesaplarındaki varlıkların bakiyesine ilişkin aylık bildirim yapılmak zorunda değildir: Yatırım Hizmetleri Tebliği’nin “müşteri varlıklarına ilişkin bildirim” başlıklı 69 uncu maddesinin birinci fıkrasına göre saklamaya yetkili yatırım kuruluşu tarafından müşterilere ait sermaye piyasası araçlarına ve nakde ilişkin olarak müşterilere Kurulun belge ve kayıt düzenlemelerinde yer alan esaslar çerçevesinde asgari olarak ayda bir bildirim yapılması esas olup, bildirim yapılmaması hususunda profesyonel müşterilerle sözleşme imzalanması veya bu hususa çerçeve sözleşmede yer verilmesi mümkündür.
3. Uygunluk testi yapılması zorunlu değildir: Yatırım Kuruluşları Tebliği’nin “uygunluk testi” başlıklı 33 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre yatırım kuruluşlarının alım satıma aracılık ve halka arza aracılık faaliyetleri kapsamında yalnızca genel müşterilere uygunluk testi yapması zorunludur.
4. Yerindelik testinde yatırım amaçlarına ilişkin olarak yatırım süresi ile risk ve getiri tercihleri hakkında bilgilerin alınması yeterlidir: Yatırım Hizmetleri Tebliği’nin “Yerindelik Testi” başlıklı 40. maddesinin dördüncü fıkrasına göre talebe dayalı olarak kabul edilenler hariç olmak üzere profesyonel müşteriler ile ilgili olarak; - Müşterinin mali durumunun yatırımın risklerini karşılayacak yeterlilikte olup olmadığına ilişkin olarak; gelir düzeyi ve yatırım amaçlı varlığı, -Müşterinin portföyünde veya hesabında gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin riskleri anlayacak bilgi ve tecrübeye sahip olup olmadığına ilişkin olarak; müşterinin yaşı ve mesleği, eğitim durumu, genel ya da profesyonel müşteri olduğu, geçmişte gerçekleştirdiği işlemlere konu olan sermaye piyasası araçları, söz konusu işlemlerin türü, niteliği, hacmi ve sıklığı hakkında bilgilerin alınması zorunlu değildir (ilgili maddenin ikinci fıkrasının (b) ve (c) bendinde yer alan bilgiler).
5. Genel risk bildirim formu dışında ilave risk bildirimleri talep halinde açıklanır:
Yatırım Kuruluşları Tebliği’nin “müşteriye risklerin bildirilmesi yükümlülüğü” başlıklı
25 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yatırım kuruluşları alım satıma aracılık faaliyeti kapsamında genel müşterilerine hizmet sunmadan genel risk bildirimine ek olarak işleme konu sermaye piyasası araçlarının risklerini müşteriye açıklar ve müşteri açıklamaları okuyup anladığıan dair yazılı bir beyanda bulunur. Sözkonusu risk bildirimleri profesyonel müşteriler için talepleri halinde yapılır.
Pay senetleri, borsa yatırım fonları, varantlar, kredili işlem, açığa satış işlemleri, yatırım fonu alım satım işlemleri, vadeli işlem ve opsiyon piyasası işlemleri (VİOP); internet sitesi, veri yayın ekranları ve mobil uygulamalar vasıtasıyla yapılabilmektedir.
EFT/Havale, VIOP teminat yatırma ve çekme talimatları da internet sitesi üzerinden iletilebilmektedir. Emir iletiminde ve kabulünde mevzuat hükümlerine uygun hareket edilir. Ayrıca Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından sermaye piyasası aracı, müşteri ve tutar bazında sınırlamalar getirilebilir. Emirlere ilişkin bildirimler, emir iletimini sağlayan tüm işlem platformları ve internet sitesinden anlık olarak takip edilebilir. Talimatlara ilişkin sonuçlar ise, internet sitesinden anlık olarak takip edilebilecektir. Pay senetleri ve VIOP işlemleri ile ilgili hesap ekstreleri ve raporlara internet sitesinden ulaşılabilir. VIOP işlemlerinde Alım Satım Teyit Formları’nın bildirimi mail yoluyla yapılabildiği gibi, internet sitesinden de ulaşılabilmektedir. VIOP işlemlerinde teminat durum ve teminat tamamlamaya ilişkin bilgilere, internet sitesi, veri yayın ekranları ve mobil uygulamalardan ulaşılabilir.
Kaldıraçlı alım satım işlemlerinde müşteriler kendilerine tahsis edilen işlem platformlarından emirlerini iletmektedir. Anlık olarak hesaplarına ve teminatlara ilişkin tüm detaylar bu platformlar üzerinden takip edilebilmektedir. Müşterilere kaldıraçlı alım satım işlemleri ile ilgili aylık ve günlük bildirimler mail yoluyla yapılmaktadır.
Müşterilere yapılan aylık bildirimin içeriğinde; ilgili dönem içerisinde alınan tüm pozisyonlara ilişkin tarih, zaman, fiyat ve miktar bilgileri, kapatılan pozisyonlara ilişkin kesin kar ve zarar tutarları, açık pozisyonlara ilişkin potansiyel kar ve zarar tutarları, Aracı Kurum nezdinde tutulan nakit, menkul ve diğer varlıklara ilişkin tüm hareketler, hesaba tahakkuk ettirilen her türlü komisyon, ücret ve vergiler ile teminat durumlarına ilişkin bilgiler bulunmaktadır. Günlük Bildirim içeriğinde ise; en geç işlemin yapıldığı günü izleyen işgünü içerisinde, bir önceki gün içinde alınan tüm pozisyonlara ilişkin bilgiler iletilir.
IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numaraı – International Bank Account Number) nedir?
IBAN, bankalardaki mevcut müşteri hesaplarının yerine kullanılacak olan ve para transferlerinin hızlı, hatasız ve az maliyetle gerçekleştirilmesi amacıyla belirli bir standarda göre oluşturulan uluslararası banka hesap numarasıdır.
IBAN Kullanımında Amaç
IBAN uygulamasına geçilmeden önce, ülke içinde ve dışında belli bir standarda göre oluşturulmamış birbirinden farklı yapılarda banka hesap numaralarının kullanımı sonucu çoğu kez hesap numaraları eksik ya da yanlış yazılmakta, bu tür hataların düzeltilmesi aşamasında zaman kaybı ve ek masraflar oluşmaktaydı. IBAN kullanımı ile, bu tür yanlış yazım ve kullanım hatalarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’ne ait IBAN Numaraları
Banka: İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş.
Şube: Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (1010)
Alıcı: Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
IBAN: TR860013 2000 0000 0000 0001 99
Açıklama: (müşteri hesap numarası ve adı-soyadı)
Tarih | Başlık |
---|---|
24/08/2015 | Alım Satım Aracılığı Hizmet ve Faaliyetleri Risk Bildirim Formu |
24/08/2015 | GIP Risk Bildirim Formu |
24/08/2015 | Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri Risk Bildirim Formu |
24/08/2015 | Nominal Değerin Altında Pay İhracı Yoluyla Sermaye Arttırımı Risk Bildirim Formu |
24/08/2015 | Sermaye Azaltımı Risk Bildirim Formu |
24/08/2015 | SİP Risk Bildirim Formu |
24/08/2015 | Türev Araçlar Risk Bildirim Formu |
24/08/2015 | Varant Risk Bildirim Formu |
24/08/2015 | Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri Risk Bildirim Formu |
24/08/2015 | Yurtdışı Piyasalarda İşlem Gören Spot ve Türev Araçların Yurtdışı İşlem Aracılığı Risk Bildirimi Formu |
Şirketimiz olası kötü niyetli siber saldırılara karşı farklı vakalarla karşılaşılması halinde güncellenmek üzere TT Anti-DDoS Atak önleme ile korunmaktadır. Ancak yine de kullanıcılarımızın bu gibi kötü niyetli virüs ya da kişisel verilerinin ele geçirilmesine yönelik durumlarla karşılaştıklarını düşündüklerinde, olası bir zararın önüne geçilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için derhal şirket yetkilileri ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
İnternet sitemizde bulunan Acil Durum Planı Yönetmeliğinde ayrıntılı şekilde görebileceğiniz üzere bu gibi durumlarda sistemin devamına yönelik aksiyon planına ve şirket yetkililerinin iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.